A termék kosárba került !
Darabszám módosítása sikerült !
Törlés sikerült!
Kosár kiüritve
Biztos, hogy a kosara teljes tartalmát törölni szeretné?
Valuta módosítva

Híreink / Letölthető anyagaink

14.01.2017.

Începutul anului 2017 a venit cu un progres extrem de important pentru echipa Asociației Culturale VISUS care dezvoltă proiectul Legendarium, anume cu o primă colaborare internatională. În perioada 9- 14 ianuarie, 19 membrii ai echipei „Legendarium” au avut ocazia să facă schimb de experiență și de bune practici cu regizoarea și producătoarea de film norvegiană, Anne Magnussen, în faimosul Daniel Castel din Tălișoara, jud. Covasna.

Acțiunea de parteneriat cu titlul „Cooperation and know-how transfer for promoting the cultural tangible and intangible heritage of the Hungarian ethnical minority in Romania” a fost finanțată prin Granturi SEE, prin Măsura B a Fondului pentru relații bilaterale.

Scopul proiectului a fost acela de a realiza un transfer de know-how care să acopere o gamă vastă de aspecte, de la tehnici de animație, modalități de transpunere a legendelor în animație, la cum să utilizăm limbajul animației  în combinație cu materialele de arhivă, locuri reale, clădiri, peisaje, și până la furnizarea de experiență și expertiză în ceea ce privește managementul și marketingul bunurilor care fac parte din patrimoniul cultural.

Anne Magnussen a prezentat docu-drama “Omul care a vorbit 75 limbi” un film de animație finalizat recent, explicând pas cu pas procesul și complexitatea realizării acestei co-producții cu echipe din trei țări: Norvegia, Lituania, Polonia. Cu aceasta ocazie, reprezentanții echipei VISUS au putut obține o imagine de ansamblu a implicațiilor producerii filmelor de animație. Filmul prezentat este în strânsă legătură cu istoria României, având în vedere că unul dintre personaje este prima regină a României, Elisabeta – Carmen Sylva, care în tinerețe a avut o relație de prietenie cu personajul principal, profesorul ei, lingvistul german Georg Sauerwein. Anne Magnussen, referindu-se la activitatea bogată și neîntreruptă a lingvistului, de a lupta pentru menținerea și protejarea limbilor minorităților, ca element esential identitar, a povestit despre minoritatea sami din Norvegia, Suedia şi Finlanda, iar împreună am încercat să găsim conexiuni și similarități între provocările cu care se confruntă populațiile minoritare în România și Norvegia. Din discuții a reieșit că prezentarea, aducerea la cunoștința publicului larg a culturii minorităților este cheia pentru ca acestea să fie recunoscute și acceptate.

În cadrul evenimentului Fazakas Szabolcs, președintele Asociației Culturale VISUS a prezentat proiectul „Legendarium”, modul în care acesta a început și s-a dezvoltat, precum și planurile de viitor legate de dezvoltarea animației și crearea Parcului Mini Transilvania. Anne a fost impresionată de proiect, și a venit cu ideea de a colabora în viitor, astfel că am discutat și creionat posibile proiecte comune. Am discutat legat de potențiale surse de finanțare pentru acestea, pe care le-am și analizat împreună și am stabilit pașii următori.

Programul evenimentului a cuprins și vizite pe teren în locații care se regăsesc în Legendarium: la Tălișoara am vizitat atelierul fierarului renumit Nagy György, unde am aflat că și bunicul lui Anne era fierar. La muzeul din Baraolt, am admirat machetele bătăliei din Chichiș, unde a căzut faimosul producător de tunuri, Gábor Áron și am vizitat și casa memorială a lui Benedek Elek, cel mai cunoscut culegător de legende și povești populare al minorității maghiare din România. Anne Magnussen a fost impresionată de moștenirea lăsată de scriitorul Benedek Elek, și a înțeles astfel mai bine importanța misiunii proiectului Legendarium atât pentru patrimoniul imaterial cât și pentru cel material.

Pentru mai multe informații legat de aceste proiect, puteți contacta pe:

- dl. Szabolcs FAZAKAS, președinte Asociația Culturală VISUS, Tel: 0740 336 290, e-mail: szabolcs.fazakas@gmail.com.

- dna. Anne MAGNUSSEN, președinte DIKKEDOKKEN FILMLAUG, Tel: +47 99012370, e-mail: anne@emblafilm.no.

Mai multe informații legate de aceste granturi sunt disponibile pe: http://www.fonduri-patrimoniu.ro/.